Fjernsynets historie i Norge

Selv om man begynte med prøvesendinger på fjernsyn i USA og Storbritannia så tidlig som på 1920-tallet, var det ikke før i 1954 at de første prøvesendingene startet her hjemme. NRK hadde da jobbet lenge med å bygge ut radiodekningen.

Lørdag 20. august 1960 vil for alltid stå som en merkedag i norsk fjernsynshistorie. Det var den dagen HM kong Olav erklærte fjernsynet for offisielt åpnet.

Endelig kunne det norske folk få nyheter, sport og underholdning rett inn i stua. Og dette var stort. De fleste hadde ikke råd til fjernsyn, så de som var så heldige å ha det fikk ofte besøk av naboer og kjente som ønsket å få en del av dette underverket.

Noen år senere, i 1971, skulle igjen kong Olav ha en viktig rolle i fjernsynshistorien. Hans nyttårstale var aller første sending i farger. Da hadde det vært stor diskusjon om Norge var klare for å bygge ut sendenettet. Og den eldre garde husker nok daværende stortingsrepresentant Einar Førdes ord: “Synda er komen til jorda, men vi vil ikkje ha ho i farger.” 18 år senere ble samme mann kringkastingssjef i NRK.

Fra 1975 var tv-sendingene i farger

De første årene var det kun én kanal, nemlig NRK. Derfor så alle på det samme, og det var aldri noe problem å finne samtaleemne rundt middagsbordet.

Men det var først i 1984 at man regnet for utbyggingen av TV-nettet som fullført, da Svalbard endelig også fikk direktesendte overføringer. Før dette ble opptak av tv-sendingene sendt i posten. På dette tidspunktet har de aller fleste hjem i Norge TV-signaler.

På begynnelsen av 80-tallet ønsket folk mer variasjon. De som bodde i nærheten av svenskegrensen kunne kjøpe såkalte “Sverige-antenner” og på den måten ta inn svensk tv. NRK var plutselig ikke enerådende lenger, og mange som levde på den tiden har mange gode minner fra kjente og kjære svenske tv-programmer.

16. desember 1981 var det slutt på monopolet for NRK. Det ble startet forsøk med lokalfjernsyn og nærradio. Det blir også mulig å se på utenlandske tv-kanaler via satellitt. I 1988 kommer også TV3 og TVNorge inn i bildet, da en ny lov om nærkringkasting trer i kraft.

Regjeringens monopol fjernes etter kommunismens undergang

I 1991 får NRK virkelig konkurranse, da en ny riksdekkende reklamefinansiert kanal starter opp, nemlig TV2. Nå blir det for alvor rift om seerne, og NRK må tenke nytt. I 1996 starter NRK2 opp, som gir NRK muligheten til et enda mer variert tilbud. De følger opp med barne- og ungdomskanalen NRKSuper/NRK3 i 2007.

I løpet av 1990- og 2000-tallet skjer ting i rekordfart, og vi kan snart se fjernsyn fra hele verden. Det er nesten ingen begrensninger, og det er sånn vi kjenner kanaltilbudet i dag. Ønsker du en kanal, så kan du få den – nesten uten unntak. Og mangler du riktig utstyr kan et forbrukslån hos centum hjelpe deg på veien.

Dagens status kjenner vi godt til. Vi kan pause, spole, ta opp og se programmer i reprise. Det er nesten så man tenker at utviklingen snart må ha nådd et toppunkt.

Add Comment

mts_sociallyviral