Sunnere matvett i heimen

Matvett er et godt gammelt norsk uttrykk. I tidligere tider betydde det rett og slett å spise, samt å spise nok. I dagens samfunn har betydningen endret seg noe og vi snakker heller om det å spise sunt. Nordmenn er generelt opptatt av å spise riktig, men ikke alle finner nøkkelen til hvordan de kan løse det. Selvsagt vil det være forskjeller på hva en er villig til å legge inn i arbeid for å finne nøyaktig det man søker etter. Det er også forskjeller på hva som er viktig for den enkelte. Skal det være glutenfritt, økologisk eller høyt på fiber? Her er mange varianter og en velger det man mener passer. Diskusjonene går høyt om hva som egentlig er sunt og ikke, men som regel er stikkordet “måtehold” og god balanse mellom forskjellige valg. Uavhengig av hva en velger er det enighet om at tilstrekkelig med frukt og grønt er essensielt i et godt kosthold.

Ferske råvarer fra egen hånd

Frukt og grønt inneholder en rekke stoffer som er viktige for en god helse. Det har lenge vært anbefalt at alle må ha sine 5 om dagen, enten i form av mat eller eventuelt drikke. I arbeidet med å få flere og flere over på et bedre kosthold har det blitt en trend å lage mat fra bunnen. Det vil si å droppe alle halv- og helfabrikata. Det siste innenfor denne trenden er å dyrke grønnsaker selv. Dessverre er det ikke alle som har muligheten til dette. Dette har enkelte jordbrukere tatt til seg og en ny næring er i vekst. En rekke småbruk har nå gått sammen om å tilby egendyrket mat til deg og meg. Dette fungerer slik at man kan kjøpe en andel i bruket. Deretter vil man motta grønnsaker, kjøtt eller egg fra bruket ut fra hvor stor andel man har kjøpt. Andelseiere har også muligheten til å selv dra til gården å følge med, sjekke opp eller eventuelt ta et tak om ønskelig. Dermed kan et sunnere matvett i heimen bli atskillig enklere for de aller fleste.

Sunn mat online

Trenden med å tilby matvarer direkte fra gården er ikke kun et norsk fenomen. En finner dette over hele Skandinavia og det samarbeides for å finne gode løsninger, blant annet for markedsføring. Et av tiltakene er faktisk å benytte Facebook. Dette sosiale mediet har vist seg å ha stor gjennomslagskraft for gårdbrukerne. Her legger bøndene ut hvilke produkter de kan tilby, med pris og annen viktig informasjon. Når man så bestiller mottar man varene rett fra gården og slipper fordyrende mellomledd. En kan nesten kalle det en moderne versjon av de gamle markedene. Det å gå litt tilbake i tid, men med en moderne vri, finner vi på flere områder enn matvarer. gamle videofilmer til DVD eller USB på www.bgaminner.no er en av disse, strikking og annet håndarbeid er i vinden som aldri før, og andre gamle kunster tas frem. Trender går i bølger, men det er å håpe på at verken sunnere matvett eller håndarbeid blir borte.

Add Comment

mts_sociallyviral