Hvile og restitusjon er viktig

Nordmenn trener som aldri før, og sportsarrangementer som Styrkeprøven, Oslo Maraton og Birkebeinerrittet blir bare mer populære. Men hvis du er glad i å trene er det lett å overtrene seg.

Toppidrettsutøverne gir mye inspirasjon, men å trene like mye som dem når du er en mosjonist, er selve oppskriften på overtrening og utbrenthet. Hvile og restitusjon er viktig, både for å være fysisk aktiv hele livet og forbedre dine fysiske prestasjoner.

Vanskelig å holde deg i ro?

Hvis du blir lett rastløst og må sporte, kan du med fordel variere sportsaktivitetene. Istedenfor å legge ut på lange joggeturer hver dag kan du variere treningen med f.eks. svømming eller sykling. Da aktiverer du andre muskler og ikke belaster de samme leddene hele tiden. Men samtidig holder deg i form.

En annen ide er å holde deg opptatt med noe spennende og underholdene. Slik som å se live sport hos Bet365 eller spille casinospill på mobilen. Så lenge det holder tankene bort fra å mosjonere og du får nok hvile. Det vil kroppen takke deg for.

Restitusjon etter store løp

Hvis du er en hardkokt mosjonist og liker f.eks. å løpe maraton da er det viktig å planlegge nok hvile. Særlig når du er ferdig med et stort løp. Ben og ledd får mye juling når du konkurrerer og da er hvile, eller mindre intense økter viktig for å ikke få skader.

Selv toppidrettsutøvere trenger mye restitusjon. Hvis du ikke får nok hvile kan du oppleve at treningen gir ikke noe overskudd i hverdagen, og du føler deg alltid sliten. Du kan dermed med god samvittighet slenge deg ned på sofaen og spille oddsspill med mobilen eller ta en pause i blant.

Spis mer og drikk mer

Når du bruker mye energi trenger kroppen også mer energi. Utholdenhetstrening som løping og lange sykkelritt krever mye karbohydrater, og ikke minst væske. Når du hviler eller har lettere treningsøkter er viktig å sørge for at du har nok vann og energi. Dette gjelder særlig de som må kjøre til en løperute eller bruker mye tid til å komme seg til en skiløype.

Går det veldig lang tid mellom mat og drikk før og etter treningen, så kan treningsgevinstene gå tapt. F.eks. du kan oppleve muskelsvinn eller at du føler deg rett og slett kvalm pga. for lite væske i kroppen. Trapp ned på treningen i blant og bruker heller tid på noe annet, slik at kroppen kan hente seg inn igjen.

Add Comment

mts_sociallyviral