TV som samlingspunkt

Det er ikke mange år siden TV-en var familiens samlingspunkt, og alle satte seg ned for å se på det samme programmet. Ekstra vanlig var det å samle familien i helgene, kanskje med litt ekstra godt å spise. I dag ender det ofte opp med at alle sitter med hver sin skjerm, og kanskje til og med i hvert sitt rom. Har TV-en fortsatt evnen til å samle hele familien foran skjermen?

Valg av program

For å samle familien, gjelder det først og fremst å velge et program som alle liker. Eller som de fleste i hvert fall kan tenke seg å bruke tid på. Programmet må ikke være kjedelig, og underholdningsprogram er mer populært enn nyheter eller filmer.

Eksempler på program som kan samle familien er Skal vi danse, Stjernekamp, Beat for Beat, Lego Masters og Maskorama. Felles for disse programmene er at de er litt uhøytidelige, samtidig som de er spennende konkurranser. Maskorama har for eksempel blitt en litt uventet suksess, for det er slett ikke alle deltakere som er flinke til å synge. Men her handler det først og fremst om å gjette hvem som er gjemt bak maskene. Lego Masters er fengende fordi alle har et forhold til lego, enten det er små barn eller godt voksne.

Juleprogram samler familier

Juleprogrammene er ofte tradisjonelle, men de er også samlende. Det er noe fint med å sitte der kledd i en vakker julekjole og se på de faste programmene sammen med familien. Jul er tradisjon, også når det kommer til TV-programmene. Mange samler seg også rundt julekalenderserier i adventstiden, og de tradisjonelle juleprogrammene er fortsatt ganske populære.

Sport er fortsatt samlende

En annen type program som kan samle familien er idrett. Vintersport er veldig populært i mange norske familier, og her kan både små og store være med på å heie fram de norske utøverne. Store idrettsarrangementer som VM og OL samler naturlig nok ekstra mange seere, men mange følger med på verdenscup om vinteren, fotball og friidrett om sommeren og selvsagt sjakk. Både langsjakk og hurtigsjakk har klart å samle mange seere i Norge de siste årene.

Mer spredning i sendingene

Nå er sportssendingene spredt på flere kanaler, og det kan hende ulike kanaler sender ulike idretter samtidig. Da vil det bli litt vanskeligere å samle alle rundt samme skjerm. Derfor er det ingen garanti for at sportssendinger blir like samlende i framtiden. Muligheten til å se TV på nettet eller på mobilen har også gjort at mange ser serier og underholdningsprogrammene der i stedet for sammen med familien. Derfor kan det være lurt å lokke med ekstra god mat når du ønsker å samle alle rundt skjermen. Det trenger ikke å være usunn mat, men gjerne noe dere ikke spiser hver dag. Da blir den felles TV-stunden noe alle gleder seg til, og denne fellestiden skaper gode minner og gir dere kvalitetstid sammen som en familie.

mts_sociallyviral